пятница, 13 июня 2008 г.

Талісмани ЕВРО

Сьогодні нам важко уявити свою життя без певних речей. Складно прокинутися вранці не під набридливий дзвін будильника. Дивно йти вулицею і не слухати мелодичне дзижчання музики улюбленого гурту, яке ллється через навушники. Нереально не зателефонувати коханій людині, голос якої так хочеться почути і все на хвилинку забути. Багато речей, що нас оточуються здаються нам такими звичними, що їх існування не викликає ніякого подиву. Ми настільки зрослися з ними, що живемо у досить гармонійному симбіозі, не зважаючи на те, як ці речі вгризаються в нас і змушують залежить від них.

Однією з таких речей є талісман. Але не звичайна річ, яку ми купили чи нам подарували, а талісман масовий і всім відомий – талісман футбольних чемпіонатів. Здається, така дрібничка – ходить перед матчем якийсь клоун і розважає всіх. Але як уявити вже ті масштабні футбольні спектаклі без цих самих клоунів, які так приїлися в в наших серцях.

Саме слово талісман має два походження. Одні вчені стверджуються, що воно походить від арабського tolsman – магічне зображення, а інші намагаються довести, що слово талісман нам подарувала грецька мова і що його сенс – посвячений предмет. Та яка б мова не породила це слово, значення для більшості людей воно має одне – предмет, який має якусь магічну силу і владу, яка дозволяє йому відводити біди та неприємності. Якщо вже мова у нас про спорт, то трохи розширимо наші рамки і напишемо так: талісман – це тварина, людина чи казкова істота, яка приносить вдачу і наділена символічним змістом. На сьогодні талісмани супроводжують всі масштабні спортивні змагання. Її не лише малюють на плакатах, їх ще й випускають під сувеніри (заробляючи на цьому не малі гроші). Спортивні талісмани з’явилися саме у футболі – на чемпіонаті світі, який відбувався в Англії у 1966. Це був лев на ім’я Віллі. Згодом вони стали з’являтися на Олімпійських Іграх (з 1968), а з 1980 без талісманів не проходить не один чемпіонат Європи.

Отже першим талісманом, назвемо його першопрохідцем, був Піноккіо – відомий персонаж, вигаданий Карло Колодді. Він був спритний і жвавий – саме таким, яким і мав бути справжній футболіст. На сьогоднішній день талісман Евро-80 вважається найоригінальнішим, тому що прапор країни – господаря (Італії, якщо хто забув) зображений у нього на носі.

Наступною країною, яка приймала Евро була Франція. Звичайно, французи не стали довго
Футбольні талісмани. Чому саме такі, а не інші? Організатори не стали багато думати і битися над проблемою – просто взяли півня, герб федерації футболу, назвали його Пено і почали заробляти гроші, виготовляючи все, що душа бажає – від наклейок до м’яких іграшок. Він був символом міцності духу.

Організатори Чемпіонату Європи 1988 року в ФРН не захотіли повторювати за французами і брати за талісман символ країни. Герой американських мультиків здався їм більш привабливим варіантом і в студії Діснея було створено, народжено кролика Берні. А через чотири роки на футбольних полях Швеції з’явився його брат-близнюк. Тваринок можливо було розрізнити лише по кольору футболок – у Берні вона була чорною, а у шведа синьо – жовтою (під кольори прапора).

У 1996 році право на проведення європейського свята футболу отримала Англія. І тут вона не зрадила собі – лев Голіаф став в той час найпопулярнішим у всій Європі. Його ім’я походить від слова гол – не дуже складно згодадатися. В 2000 році жителі Бельгії та Нідерландів лише допрацювали ідею англійців – домалювали леву роги і він став дияволятком. Та з гарним ім’ям - Бенілакі. У ньому поєднувалися букви країн – організаторів та слово лакі, що означає щасливий.

Евро – 04, що відбулося у Португалії вперше зробило талісманом людину (забудемо про 80-ті). Хлопчик Кінас, який любив грати у футбол і який поклонявся Єйсебіо та Фігу. Своїм ім’ям Кінас має завдячувати назві емблеми – п’яти щитам, які розміщені в центрі герба Португалії.

Талісман же Евро-08 унікальний тим, що він не один. Вперше в історії європейських Чемпіонатів. Два брати близнюки Трікс та Флікс, одягненні в форму, яка відповідає кольорам Австрії та Швейцарії і є щасливими представниками своє країни. Волосся у братів стирчить у всі сторони – це символ альпійських вершин. А кількість талісманів характеризує єдність країн Європи.

Тобто, ми можемо сказати з впевненістю, що всі талісмани вже стали для нас тим, що не забрати з нашого серця. Ми звикли до них і це вже як телевізор чи мобільний телефон. Та це не погано – що страшного в тому, щоб бути трохи забобонним в день, коли вашій команді треба битися?
Джерело: стаття Діани Розпутньої

Лучшие голы в истории чемпионатов Европы:

Комментариев нет: